App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Onderzoeker 

 L. Wijnhoven

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projectleden

- Prof. dr. Isabela Granic (promotor, Radboud Universiteit)
- Prof. dr. Rutger Engels (promotor, Radboud Universiteit)
- Daan Creemers (co-promotor)

Looptijd

 April 2014 – April 2018

 

Achtergrond

Een groot percentage van de kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) heeft last van angstklachten. Het is bekend dat tussen de 11% en 84% van de kinderen met ASS een bepaalde mate van angsten ervaart. Onderzoek heeft laten zien dat ongeveer 40% van de kinderen met ASS voldoet aan de criteria van ten minste één angststoornis. Daarnaast heeft ongeveer 21% van de kinderen met ASS last van subklinische angst. Enkele van de meest voorkomende angststoornissen en symptomen bij kinderen met ASS zijn specifieke fobieën, gegeneraliseerde angststoornis, separatie angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis en sociale fobie.

Uit recente studies is gebleken dat video games een positieve invloed kunnen hebben op het mentale en psychosociale welzijn van kinderen. Vanuit deze nieuwe kennis over mogelijkheden van video games heeft een multidisciplinair team van gedragswetenschappers van de Radboud Universiteit, therapeuten en game ontwerpers de game 'Mindlight' ontwikkeld. Deze game heeft als doel het reduceren van angstklachten van kinderen. Omdat Mindlight een non-verbale interventie is die geen actieve introspectie vereist, zou het mogelijk een goede angstbehandeling kunnen zijn voor kinderen met ASS.

 

Doelstelling

Het primaire doel van de studie is de effectiviteit van ‘Mindlight’ te onderzoeken onder kinderen van 8-16 jaar met ASS en angstklachten.

Design

Randomized controlled trial. Het effect van de game ‘Mindlight’ wordt vergeleken met het effect van een controle game. 

Populatie

De onderzoekspopulatie bestaat uit kinderen tussen de 8 en 16 jaar, die gediagnosticeerd zijn met een autisme spectrum stoornis en die daarnaast comorbide (sub)klinische angstsymptomen hebben. De werving vindt plaats op locatie Oss, Helmond en Boxmeer van GGZ Oost Brabant. Tevens vindt de werving plaats bij Pluryn, locatie Hoenderloo (open residentiële jeugdzorg) en Deelen (gesloten residentiële jeugdzorg), en bij de Bascule, locatie Duivendrecht (ASS-poli) en het Bleichrodtcollege (Havo/Vwo school voor kinderen met o.a. ASS).

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-grijsblauw