Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Onderzoeker 

 L. Wijnhoven

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projectleden

Prof. dr. Roy Otten (promotor, Radboud Universiteit)
Prof. dr. Rutger Engels (promotor, Erasmus Universiteit)
Daan Creemers (co-promotor)

Looptijd

 April 2014 – December 2019

Achtergrond

Een groot percentage van de kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) heeft last van angstklachten. Het is bekend dat tussen de 11% en 84% van de kinderen met ASS een bepaalde mate van angsten ervaart. Onderzoek heeft laten zien dat ongeveer 40% van de kinderen met ASS voldoet aan de criteria van ten minste één angststoornis. Daarnaast heeft ongeveer 21% van de kinderen met ASS last van subklinische angst. Enkele van de meest voorkomende angststoornissen en symptomen bij kinderen met ASS zijn specifieke fobieën, gegeneraliseerde angststoornis, separatie angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis en sociale fobie.

Uit recente studies is gebleken dat video games een positieve invloed kunnen hebben op het mentale en psychosociale welzijn van kinderen. Vanuit deze nieuwe kennis over mogelijkheden van video games heeft een multidisciplinair team van gedragswetenschappers van de Radboud Universiteit, therapeuten en game ontwerpers de game 'Mindlight' ontwikkeld. Deze game heeft als doel het reduceren van angstklachten van kinderen. Omdat Mindlight een non-verbale interventie is die geen actieve introspectie vereist, zou het mogelijk een goede angstbehandeling kunnen zijn voor kinderen met ASS.

De video game ‘Mindlight’

De game Mindlight gaat over de jongen Artie, die door zijn ouders wordt afgezet bij het huis van zijn oma. Het huis en zijn oma zijn echter vervloekt, wat Artie ontdekt omdat oma eruitziet als een monster en doordat het huis donker is en vol met monsters en enge objecten zit. Deze enge spelomgeving wordt ondersteund met onheilspellende muziek en wekt de belangrijkste vroegkinderlijke angsten op, zoals angst voor het donker, scheiding van ouders, alleen zijn en monsters. Artie moet zijn eigen innerlijke kracht gebruiken om zijn angst te verminderen, zodat hij de vloek kan doorbreken en ervoor kan zorgen dat oma en het huis weer de oude worden. Hij kan daarvoor zijn ‘Mindlight’ gebruiken, een lichtbron op zijn pet die op de omgeving schijnt en gecontroleerd wordt door zijn eigen innerlijke kracht.

Tijdens het spel zet het kind een neurofeedback headset op, de ‘Mindwave’ die zijn ‘innerlijke kracht’ meet. Dat gebeurt door middel van een actieve elektrode en een referentie elektrode. De gemeten signalen worden uiteindelijk gefilterd op Delta, Theta, Alpha en Beta golven. In Mindlight worden voornamelijk de Alpha en Beta golven gebruikt voor neurofeedback. 

Doelstelling

Het primaire doel van de studie was de effectiviteit van ‘Mindlight’ te onderzoeken onder kinderen van 8-16 jaar met ASS en angstklachten.

Design

Randomized controlled trial. Het effect van de game ‘Mindlight’ werd vergeleken met het effect van een controle game. 

Populatie

De onderzoekspopulatie bestond uit kinderen tussen de 8 en 16 jaar, die gediagnosticeerd zijn met een autisme spectrum stoornis en die daarnaast comorbide (sub)klinische angstsymptomen hebben. De werving vond plaats op locatie Oss, Helmond en Boxmeer van GGZ Oost Brabant. Tevens vond de werving plaats bij Pluryn, locatie Hoenderloo (open residentiële jeugdzorg) en Deelen (gesloten residentiële jeugdzorg), en bij de Bascule, locatie Duivendrecht (ASS-poli) en het Bleichrodtcollege (Havo/Vwo school voor kinderen met o.a. ASS).

Resultaten onderzoek

In het onderzoek boden we een gedeelte van de kinderen Mindlight aan, en een gedeelte een commerciële game (Triple Town) zonder behandelelementen. Op die manier konden we zuivere uitspraken doen over het effect van Mindlight. De resultaten laten zien dat Mindlight effectief is in het verminderen van angstklachten gerapporteerd door ouders. Bij de rapportage van kinderen is te zien dat zowel de kinderen die Mindlight als Triple Town speelden een afname in angstklachten laten zien. Verder komt uit de ervaringen naar voren dat de deelnemende kinderen Mindlight leuk vonden, waardoor ze gemotiveerd waren  om naar therapie te komen. Ze lieten tevens zien dat ze vaardigheden leren in de game waarmee ze hun angst kunnen verminderen. Ook ouders waren  veelal positief over de game. Zij vonden  het prettig dat hun kind gemotiveerd was voor de therapie en dat hij/zij op een non-verbale manier aan zijn/haar angst kon werken. 

© 2014 GGZ Oost Brabant | PrivacyDisclaimer   ISO9001 ISO9001 NEN

Ga naar boven

Achtergrond-grijsblauw