Wat is herstel?
Herstellen betekent iets anders dan genezen. Herstel is vooral kijken naar wat u nog wel kunt.
Als u lijdt aan een psychiatrische stoornis, moet u niet alleen herstellen van de stoornis zelf. Vaak moet u ook de nare gevolgen ervan verwerken, denk bijvoorbeeld aan het stigma dat ineens aan u kleeft, bijwerkingen van medicijnen, het emotionele effect van uw behandeling. Onze zorgverleners zijn er om u te ondersteunen, de weg te wijzen of te beschermen bij het zoeken van uw eigen weg.
Volledig genezen van een ernstig psychiatrische aandoening is in veel gevallen niet realistisch. Stabiliseren kan wel. En herstellen ook! Want ook als u een chronische stoornis hebt, kunt u op zoek gaan naar uw eigen kracht en die gebruiken om u beter te voelen.
Wat is herstel?
‘Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemand houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen’, omschreef prof dr. Anthony in een baanbrekende publicatie in 1993. ‘Herstel is een manier van leven; van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven mét de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen.’
Wanneer u ervaart dat u keuzes hebt en daarvoor de verantwoordelijkheid neemt, kunt u uw bestaan een gunstige wending geven. Een psychiatrische ziekte hoeft geen belemmering te zijn om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een belangrijk aspect in uw herstelproces is empowerment. Dat wil zeggen dat u de kracht hebt om de regie terug te krijgen. U maakt uw eigen keuzes en bepaalt zelf zoveel mogelijk de wijze waarop u wilt leven. Herstellen doet u in de eerste plaats zelf, op eigen kracht, op uw eigen manier en anderen kunnen u hierbij ondersteunen.
Cursussen
Aanbod: Herstellen die je zelf | WRAP (Wellness Recovery Action Plan) | Wijzer Werken Met Ervaring (WWME) | Herstel in beeld
Herstellen doe je zelf
Herstellen betekent: regie over je eigen leven nemen, op zoek gaan naar een weg die bij jou past. Deze cursus ondersteunt je bij het nadenken over de verschillende thema’s die te maken hebben met jouw persoonlijke herstel.
Voor wie?
Deze cursus past bij jou als je actief – in een groep - aan de eerste stappen van je eigen herstel wilt werken en daarover met de andere deelnemers uit wilt wisselen.
Wat brengt deze cursus je?
Deze cursus stimuleert je om zelf de regie over jouw leven weer in handen te nemen, door op zoek te gaan naar een manier die bij jóu past.
Je leert je te uiten, op te komen voor jezelf, jouw mening te formuleren, inzicht te krijgen in je eigen herstel, eigen keuzes te maken, jezelf een doel te stellen waaraan je gaat werken, te bepalen welke steun je hierbij kunt krijgen (en van wie) en hoe je deze kunt inschakelen.
Hoe ziet de cursus eruit?
We bespreken verschillende thema’s, zoals je eigen herstel, steun, opkomen voor jezelf, de buitenwereld, dromen en ambities, keuzes en doelen. We oefenen hier ook mee tijdens de bijeenkomsten. Je leert van ervaringen van anderen en krijgt steun.
Er zijn 12 bijeenkomsten van 2,5 uur. De twee cursusleiders hebben deze cursus ook zelf gevolgd. De cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.
Startdata
Najaar 2020
Meer informatie
Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
WRAP (Wellness Recovery Action Plan)
Deze cursus is een zelfmanagement-instrument waarbij je werkt aan je eigen welbevinden, door jouw persoonlijk ‘levensplan’ te maken.
Voor wie?
Deze cursus past bij jou als je persoonlijk verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen welbevinden en erachter wilt komen wat voor jou werkt.
Wat brengt deze cursus je?
WRAP is een instrument voor zelfonderzoek, een toevoeging aan alles wat je al weet van jezelf, wat werkt en wat je goed doet. Jij beslist wat je deelt, wanneer en met wie.
Met WRAP krijg je een instrument in handen om je eigen herstel vorm te geven.
Hoe ziet de cursus eruit?
Je onderzoekt in de groep de vijf sleutelbegrippen: hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Samen wisselen we ideeën en ervaringen uit en maken dan de eerste versie van een gereedschapskoffer voor een goed gevoel. We werken met een dagelijks onderhoudsplan; triggers, vroege waarschuwingstekens, signalen van ontsporing en een actieplan; crisisplan en post-crisisplan.
Uit de gereedschapskoffer haalt jij het gereedschap wat bij jou past en waarmee jij jouw persoonlijke WRAP-actieplan vult. Stap voor stap pas je acties uit dat plan in je dagelijks leven toe.
Er zijn 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. De cursus wordt gegeven door twee getrainde WRAP-facilitators. Deze cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.
Startdata
Najaar 2020
Meer informatie
Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijzer Werken Met Ervaring (WWME)
Wijzer Werken met Ervaring leert je om op een andere manier betekenis te geven aan je persoonlijke ervaringen: van je eigen ervaringen ga je naar ‘ervaringskennis’. WWME geeft je een basis om (eventueel) verder te kijken naar een opleiding tot ervaringsdeskundige.
Voor wie?
Deze oriëntatiecursus past bij jou als je je eigen ervaringen met de psychiatrie of psychische kwetsbaarheid wilt inzetten in de praktijk.
Wat brengt deze cursus je?
Je gaat aan de slag met een eerste oriëntatie op ervaringsdeskundigheid. Je analyseert je eigen ervaringen en die van anderen, je reflecteert hierop om zo tot persoonlijke en collectieve ervaringskennis te komen. Je leert meer over herstel, empowerment, stigma en ervaringsdeskundigheid.
Hoe ziet de cursus eruit?
Je volgt 15 bijeenkomsten van elk drie uur. Deze zijn verdeeld in drie blokken van vijf lessen.
In het eerste blok staat jouw eigen verhaal centraal en leer je meer over de theorie.
In het tweede blok verken je de praktijk: je gaat onderzoeken en meekijken met ervaringsdeskundigen.
In blok drie maak je een start met de belangrijkste competenties die een ervaringsdeskundige nodig heeft.
WWME wordt begeleid door mensen die deze cursus ook zelf hebben gevolgd. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Dat betekent dat je je hebt georiënteerd op het vak ervaringsdeskundigheid. De cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.
Startdata
Najaar 2020
Meer informatie
Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Herstel in beeld
In deze herstelcursus maak je met foto’s jouw herstelproces visueel. Door deze visualisatie kun je actief richting bepalen en stappen zetten in je herstel.
Voor wie
Deze herstelcursus is geschikt voor alle cliënten van GGZ Oost Brabant die een fotocamera kunnen bedienen.
Wat brengt deze cursus je?
Herstel in beeld sluit aan bij elke fase van herstel en is uitermate geschikt voor mensen die moeite hebben met het verwoorden van gevoelens of wensen, maar ook voor mensen die interesse hebben in beeldend werken.
Hoe ziet de cursus eruit?
De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur (afhankelijk van het aantal deelnemers). Er is ruimte voor minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers per cursus. De cursus wordt begeleid door ervaringsdeskundigen. In de achtste bijeenkomst maak je – samen met de andere deelnemers - een expositie, waarin je de zeven foto’s exposeert die je in de cursus gemaakt hebt. Je mag mensen aan wie je jouw Herstel in beeld wilt tonen, uitnodigen voor de expositie.
De cursus is gratis als je cliënt bent bij GGZ Oost Brabant.
Startdata
Najaar 2020
Meer informatie
Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..