Huize Padua verandert naar een levendig landgoed
Voor GGZ Oost Brabant is Huize Padua, naast de voorzieningen in de regio, dé locatie waar de organisatie (top)specialistische zorg aanbiedt, haar kennis- en expertisecentrum huisvest en de bestuur en ondersteunen- de diensten concentreert.
Hoewel ze in een prachtige omgeving liggen, voldoen veel panden op het terrein van Huize Padua niet meer aan de eisen van deze tijd. Om ervoor te zorgen dat we onze cliënten ook in de toekomst de beste zorg kunnen blijven geven, moeten we met onze tijd meegaan. Dat betekent dat we (op een aantal gebieden) onze zorg én gebouwen gaat moderniseren.
De komende jaren verandert Huize Padua naar een levendig landgoed. Een plek met ruimte voor wonen, (samen)werken, leren, zorg én interactie tussen buurtgenoten: bewoners, medewerkers, studenten en omwonenden. En een plek waar cliënten passend en zinvol werk kunnen doen, waar zij in contact komen met andere werkenden en vrijwilligers in een veilige omgeving.
In fases aanpakken
In 2020 is een Lange Termijn HuisvestingsPerspectief (LTHP) opgesteld. Na de vaststelling daarvan is in 2021 een gebiedsvisie voor Levendig Landgoed Huize Padua gerealiseerd. Hierin staat wat onze plannen zijn voor het gebied en de gebouwen.
Huize Padua veranderen in een levendig landgoed duurt zo’n tien jaar en gebeurt in verschillende fases. Tijdens de verbouwing gaan de zorg en dienstverlening door. We verbouwen dus met ‘de winkel open’. Om de overlast voor de bewoners en de bouwduur te beperken, starten we met het bouwen op plekken waar nu nog geen gebouwen staan. Tegelijkertijd wordt een aantal panden verbouwd waarin ondersteunende diensten zitten.
Wilt u een beetje een beeld krijgen van Huize Padua in de toekomst? Klik dan hier, zodat u een tekening van de nieuwe situatie kunt bekijken en meer over de plannen kunt lezen.
Heeft u vragen?
Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rapport gebiedsvisie
In de gebiedsvisie wordt onder andere uitgelegd hoe we vorm willen geven aan thema’s als verkeer en parkeren, water, groen en monumenten. En staat hoe we de zogeheten ‘bouwvelden’ willen gaan invullen. Waar bouwen we wel en waar niet? Welke gebouwen komen er te staan en hoe zien die er dan uit?
Elkaar versterken
Levendig Landgoed Huize Padua moet ruimte bieden voor wonen, (samen)werken, leren en zorg. De organisatie en de gemeente Boekel zien kansen om elkaar op het vlak van het sociaal domein te versterken en hebben daarom een intentieovereenkomst ondertekend. Wethouder Willems: “Wij zijn positief over de gebiedsvisie en zien kansen op het gebied van wonen met zorg/begeleiding. Door samen te werken met lokale partners dragen we bij aan ‘positieve gezondheidszorg’. Aandacht voor zelfredzaamheid en participeren naar vermogen is enorm belangrijk. Door de krachten te bundelen zijn lokale voorzieningen beter georganiseerd en op elkaar afgestemd wat preventie en vroegsignalering in de hand werkt.”
Werkgelegenheid creëren
Op het Levendig Landgoed Huize Padua zijn 350 zorgeenheden voor cliënten met een verblijfsindicatie gepland. Daarnaast is er ruimte voor 180 aanvullende eenheden voor diverse doelgroepen. Fred Pijls, voorzitter Raad van Bestuur GGZ Oost Brabant: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘wonen met zorg’ voor kwetsbaren, jeugdigen of ouderen. Ook worden er op het terrein ondersteunende functies ontwikkeld, zoals een ambachtscentrum en een welzijnsplein. Door samen te werken, kunnen we invulling geven aan de werkgelegenheid middels re-integratie trajecten en kan meer ingezet worden op (arbeidsmatige) dagbesteding.”
Haalbaarheid onderzoeken
Een volgende stap die beide partijen nemen, is de haalbaarheid van de plannen onderzoeken, zowel maatschappelijk, technisch, kwalitatief, als financieel en qua ruimtelijke ordening. Het streven is om in 2023 op basis van de uit te voeren onderzoeken een besluit te nemen over de samenwerking.