App store  Google play

Download de gratis GGZ app

Menu

banner-individuele-therapie

  • Wat houdt Schematherapie in?

Schematherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie, die u kan helpen om hardnekkige patronen van denken, voelen en doen te veranderen.
Schematherapie gaat uit van het idee dat mensen in hun jeugd ideeën ontwikkelen. Over wie ze zijn, hoe de wereld in elkaar zit, hoe andere mensen zijn, en hoe ze zich het beste kunnen gedragen om narigheid te voorkomen. Deze ideeën, waar we ons vaak niet zo bewust van zijn, noemen we schema’s. Ze beïnvloeden hoe we denken en voelen en hoe we ons gedragen. Meestal passen die ideeën goed bij hoe onze wereld eruit zag, toen we kind waren. Soms passen ze niet zo goed meer in de wereld waarin we leven als we volwassen zijn en kunnen ze onnodig veel problemen veroorzaken, zoals een gevoel van minderwaardigheid. Met behulp van Schematherapie zullen uw klachten verminderen, u leert omgaan met problemen, uw omgang met anderen verbetert en u wordt sterker en zelfstandiger.

Hoe lang duurt de therapie?

De duur van deze behandeling is 9 tot 24 maanden.

Hoe ziet schematherapie eruit?

In Schematherapie wordt gekeken naar wat u als kind hebt meegemaakt en hoe u in de vervulling van uw basisbehoeften gefrustreerd of gekwetst bent. Schematherapie helpt u dus om de oorsprong van gedragspatronen te begrijpen en daarna te veranderen. We gaan kijken hoe uw jeugdervaringen doorwerken in uw dagelijkse leven nu. U leert voelen wat uw behoefte is en u leert daarbij ook om op een gezondere manier voor deze behoefte op te komen. Hierdoor verandert uw gedrag, maar ook uw gedachten en gevoelens. U gaat zich stap voor stap beter voelen, beter voor uzelf zorgen en beter voor uzelf opkomen. Met gerichte oefeningen wordt gewerkt aan verandering in deze patronen. U oefent veel met nieuw gedrag en anders denken, en doet gevoelsmatige nieuwe ervaringen op.

Modules

- Groepsschematherapie
- Individuele schematherapie
- Deeltijd schematherapie

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGGZ Oost Brabant is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

© 2014 GGZ Oost Brabant | Disclaimer Privacy-statementISO9001

Ga naar boven

Achtergrond-oranje