Als uw kind langere tijd verdrietig is, geen zin meer heeft in leuke dingen, snel boos is of angstig en veel moe kan het zijn dat hij een depressie of een angststoornis heeft.
Door angst gaat uw kind misschien situaties uit de weg. Hierdoor doet hij niet meer de dingen die hij graag zou willen doen. In die gevallen spreken we over een angststoornis.
Angststoornissen is een verzamelnaam van verschillende soorten angst. We onderscheiden bijvoorbeeld een fobie, paniekstoornis, dwangstoornis, algemene angststoornis en separatie angststoornis.
Depressie Expertisecentrum Jeugd
Het Depressie Expertisecentrum Jeugd van GGZ Oost Brabant is gespecialiseerd in het behandelen van jongeren (12-23 jaar) die op het donkerste punt in hun leven zijn beland. Wij bieden de allerbeste, topspecialistische zorg bij ernstige, (zeer) hardnekkige depressieve klachten. We doen aan toegepast wetenschappelijk onderzoek en zetten de nieuwste (combinaties van) bewezen effectieve behandelingen in. Ook als er daarnaast andere psychiatrische problemen spelen, zoals angst, trauma of persoonlijkheidsproblemen, kunnen wij jongeren helpen. De expertise die we hebben opgebouwd, delen we actief met collega’s, onder andere via consultatie en second opinions. Op onze website vindt u meer informatie.
Behandeling
Onze behandeling van een angststoornis of depressieve stoornis bestaat meestal uit twee onderdelen:
- Therapie in de vorm van gesprekken, oefeningen en huiswerkopdrachten en
- Uitleg geven over de aandoening en hoe daar mee om te gaan.
Als er meer problemen zijn dan alleen angst en/of depressie bieden wij op maat aanvullende zorg. Hierbij kunt u denken aan medicatie, ouderbegeleiding of ondersteuning thuis.
Uitleg behandeling
We willen eerst een goed beeld krijgen van wat er precies aan de hand is. Daarom vragen wij u en uw kind als het 12 jaar of ouder is, om een aantal vragenlijsten (thuis) in te vullen. Daarna volgt er een intakegesprek, zodat we nog meer informatie krijgen over de problemen die spelen en uw vragen om hulp.
Als na het intakegesprek nog niet goed duidelijk is wat er aan de hand is, krijgt u kind mogelijk meer onderzoeken, bijvoorbeeld een observatie, psychologisch en/of psychiatrisch onderzoek.
Vervolgens volgt de diagnose en een voorstel voor de behandeling. We bespreken dit met u en uw kind.
Betrokkenheid ouders
Zeker bij kinderen op de basisschool betrekken wij u als ouders zeer nauw bij de behandeling. Tijdens de behandeling leert u met uw zoon of dochter en zijn of haar klachten omgaan.
Als het kind ouder is, richt de behandeling zich meer op hem/haar zelf en betrekken we u alleen in overleg met hem of haar actief bij de behandeling.